آینده تسلط بر هوش مصنوعی
در حال حاضر، بسیاری از شخصیتهای قدرتمند جهان آماده میشوند تا راهی پاریس شوند و در حالی که اجلاس “قانونگذاری هوش مصنوعی” در حال برگزاری است، موجی از رقابتهای جدید بر سر تسلط بر هوش مصنوعی به راه افتاده است. در این اجلاس که در روز دوشنبه در سالن تاریخی Grand Palais برگزار میشود، نمایندگانی از ۸۰ کشور، از جمله رهبران جهانی، رؤسای شرکتهای تکنولوژی، دانشگاهیان و دیگر کارشناسان، دور هم جمع میشوند تا درباره پیشرفتهای جاری و اهداف آینده هوش مصنوعی صحبت کنند.
اما آنچه این نشست را برجستهتر از همیشه کرده، موضوعی جدید به نام DeepSeek است. این اپلیکیشن هوش مصنوعی چینی که در دنیای تکنولوژی سروصدای زیادی به پا کرده، به شدت رقابت هوش مصنوعی را تحت تأثیر قرار داده است. با معرفی این دستیار هوش مصنوعی با کارایی بسیار بالا و هزینه آموزشی کم، چین به سرعت در رقابتهای جهانی در زمینه هوش مصنوعی پیشرفت کرده و حالا بسیاری از کارشناسان باور دارند که ممکن است موقعیت رهبری ایالات متحده در این زمینه چندان دستنیافتنی نباشد.
در این میان، برخی از کارشناسان مانند پروفسور جینا نف از دانشگاه کمبریج، اعلام کردهاند که اکنون “خلأ رهبری جهانی در زمینه هوش مصنوعی” وجود دارد و باید یک گفتوگوی جهانی آغاز شود. همچنین، پروفسور وندی هال از دانشگاه ساوتهمپتون بیان کرد که با ظهور DeepSeek، دنیا متوجه شد که چین در زمینه هوش مصنوعی یک نیروی قابلتوجه است و باید در این حوزه گفتوگوهای بینالمللی شکل گیرد.
در این نشست، امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، این اجلاس را فرصتی برای بازپسگیری رهبری اروپا در زمینه هوش مصنوعی میداند و هشدار داده است که اروپا نباید انقلاب هوش مصنوعی را از دست بدهد. همچنین، نارندرا مودی، نخستوزیر هند، نیز حضور خود را در این نشست تأیید کرده است.
DeepSeek، اپلیکیشن چینی که بهسرعت محبوب شده است، توجه زیادی را جلب کرده و رقابتهای جدیدی را ایجاد کرده است. در حالی که به نظر میرسید آمریکا در این زمینه پیشرو باشد، ظهور DeepSeek و موفقیتهای چشمگیر آن باعث شد تا برخی از بازیگران بزرگ عرصه تکنولوژی احساس نگرانی کنند. دیوید و گالیات، داستانی که حول DeepSeek شکل گرفته، باعث شد تا بسیاری به هزینههای پایینتر این اپلیکیشن در مقایسه با رقبای آمریکایی اشاره کنند و نگرانیهایی درباره نحوه استفاده از تکنولوژیهای غربی در آن مطرح شود.
این اجلاس، علاوه بر موضوعات مربوط به پیشرفتهای هوش مصنوعی، به مسائل مربوط به ایمنی و خطرات ناشی از توسعه غیرقابل کنترل این تکنولوژی نیز پرداخته است. کارشناسانی مانند پروفسور جفری هینتون و پروفسور مکس تگمارک هشدار دادهاند که باید استانداردهای ایمنی برای توسعه هوش مصنوعی تعیین شود تا از بروز تهدیدات جدی جلوگیری شود.
منبع: